11 november 2013

DOESBURG - Het huis aan de Lindewal 28 in Doesburg is het eerste gemeentelijke monument dat voorzien wordt van een officieel monumentenschildje. Wethouder Henk Westra bevestigde maandagochtend als eerste in Doesburg het schildje aan de gevel van het pand.

 

Gemeente Doesburg is in 2012 gestart met een project voor aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Voor aanvang van het project waren er in Doesburg naast de 160 rijksmonumenten slechts 6 gemeentelijke monumenten. Dat staat niet in verhouding tot het grote aantal panden die van grote waarde zijn voor Doesburg, zo vindt de gemeente. Er zijn in Doesburg 260 potentiële gemeentelijke monumenten. Deze liggen allemaal binnen de grens van het beschermde stadsgezicht.

 

Wethouder Westra is trots op deze ontwikkeling en benadrukt het belang van de historie voor de stad en de particuliere bezitters die deze panden onderhouden. ‘We willen graag het historisch erfgoed in de stad behouden. Dit is van ook van belang voor de aantrekkingskracht van de stad op toeristen. Daarmee ondersteunt het mede de economie en werkgelegenheid’.

 

 Met het geven van de status gemeentelijke monument krijgt juist de historische waarde van een pand extra aandacht en blijft dit beter bewaard voor de toekomst. Om nu een gemeentelijk monument in het straatbeeld herkenbaar te maken worden de monumenten voorzien van een schildje.

 

Eigenaren van een monument kunnen er voor kiezen of zij een schildje willen plaatsen. Men mag hem zelf monteren, maar ook kan men er voor kiezen om het schildje door de gemeente aan te laten brengen. Wethouder Westra is graag bereid zijn steentje bij te dragen en zal desnoods het schildje zelf aanbrengen.

 

Voor eigenaren van rijksmonumenten bestaat op dit moment nog geen monumentenschildje, mogelijk dat hier binnenkort verandering in komt. Op rijksniveau wordt hier aan gewerkt. Doesburg is bereid om ook aan eigenaren van een rijksmonument een schildje beschikbaar te stellen.

 

Bron: www.doesburgdirect.nl

 

Zie ook: doesburg.nieuws.nl  –  www.gelderlander.nl

Eerste monumentenschildje in Doesburg aangebracht

Gemeentelijk Monumentenschildje Doesburg

 

KVGO logo
Langcat Emaille logo

OFFERTE

Duurzame producten in emaille

Extra lange

levensduur

Minimaal orderbedrag

€. 500,- excl. BTW

Geen uitlaten, kachels, fornuizen e.d.

  